Select Page

Μια φορά και ένα καιρό ήταν κάτι τσάντες που ήταν ζωντανές. Μια μέρα λοιπόν, οι τσάντες αποφάσισαν να βγάλουν πόδια και να φύγουν απ΄ τα σχολεία, γιατί τα παιδιά τις φόρτωναν σαν γαϊδούρια.

Τη μέρα που έφυγαν, μία τσάντα που ήταν πάρα πολύ βαριά και την φώναζαν κυρία χοντρή είπε:

-Παιδιά, τώρα που φύγαμε, οι μαθητές τι θα κάνουν χωρίς εμάς; Κανείς δεν απάντησε ήθελε μόνο ο κύριος Μεγάλος να απαντήσει και είπε:

-Δεν πειράζει που φύγαμε, μπορούν και χωρίς εμάς! Μετά από τα λόγια του κυρίου Μεγάλου, όλοι ξεσηκώθηκαν.

-Ναι, μπορούν και χωρίς εμάς! Ναι! Ναι!

Μετά οι μαθητές δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο, γιατί όχι μόνο δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τόσα βιβλία με τα χέρια αλλά τα είχαν αφήσει μες στις τσάντες τα βιβλία τους!

Μετά απ όλα αυτά οι τσάντες δεν ήξεραν τι να κάνουν! Έπιασε μια βροχή κι όσο περνούσε η ώρα τόσο δυνάμωνε κι η βροχή. Τότε οι τσάντες που έτρεμαν από το κρύο αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω.

Μόλις τα παιδιά αντίκρισαν τις τσάντες κάτω στο χώμα, τις πήραν αγκαλιά και μπορούσαν να πάνε πάλι στο σχολείο. Και μετά έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα

Σπύρος Ζαχαρτζής

Γ’ Τάξη Δημοτικού

Στην αληθινή φιλία δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του να δώσεις και να πάρεις!

Σωκράτης

 

Φιλία αποκαλείται το συναίσθημα που αναπτύσσεται σε δύο ή περισσότερα άτομα, τα οποία διακρίνουν αμοιβαιότητα συναισθημάτων. Αναφέροντας τις έννοιες «φιλία» και «φίλος» εννοούμε πάντα την πραγματική φιλία και τον πραγματικό φίλο, Πραγματικός φίλος είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα μας, πλάι μας σε κάθε έκφανση της ζωής μας, ευχάριστη ή δυσάρεστη.. Πραγματικός φίλος είναι αυτός που χαίρεται στη χαρά μας και λυπάται στη λύπη μας. Είναι αυτός που μας βοηθά, μας στηρίζει, συμπαραστέκεται όποτε τον έχουμε ανάγκη.

Μπορούμε να καταλάβουμε αν ένας άνθρωπος ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς μέσω των γνωρισμάτων του. Αν εκδηλώνει ιδιοτέλεια και συμφέρον τότε προσπαθεί να μας εκμεταλλευτεί προκειμένου να ωφεληθεί.

Όταν ζηλοφθονεί, ζηλεύει και ταυτόχρονα μας μισεί για κάτι ευχάριστο που μας έχει συμβεί. Επίσης ένα απ΄ τα γνωρίσματα ενός «κακού» φίλου είναι και η χαιρεκακία, όταν δηλαδή χαίρεται για κάτι δυσάρεστο που μας έχει τύχει.

Παλαιότερα, όμως, οι αξίες της φιλίας περιβάλλονταν με σεβασμό, Οι απαραίτητες προϋποθέσεις που έθεταν οι άνθρωποι για την ανθρώπινη ευτυχία, μετά την υγεία, ήταν η φιλία. Χωρίς την φιλία δεν υπάρχει χαρά, γιατί η φιλία στολίζει τη ζωή.

Η Φιλία είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της. Βάσει κριτηρίων ο άνθρωπος πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές ατόμων που θα τον συντροφεύουν σε όλη του  τη ζωή!

Αθηνά Ντασταμάνη

Α΄ Γυμνασίου

 

 

Φιλία, μια αξία που στην εποχή μας διέρχεται κρίση. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι πιστεύει κι ο Σωκράτης μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Θα αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν. Κι όμως…

Οι σύγχρονοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι πάνω από τη φιλία μπαίνουν άλλα συμφέροντα, κυρίως οικονομικά και ανταγωνιστικά. Γνωρίζουν ιστορίες και μύθους από το παρελθόν που αναφέρονται στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και την ανιδιοτελής φιλία. Βλέπουν ότι στην εποχή τους τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή και ότι λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το συνάνθρωπο και φίλο τους.

Πρέπει όσο είναι καιρός να αλλάξουμε τη ζωή μας, γιατί θα φτάσουμε στο σημείο να ζούμε απομονωμένοι από τους γύρω μας και θα καταλήξουμε μοναχικοί απόμακροι και δυστυχισμένοι άνθρωποι.

Νεφέλη Ιωάννου

Α΄ Γυμνασίου

 

Στην εποχή μας, ανάμεσα στις αξίες, όπως στη φιλία, μπαίνει η ζήλια, το μίσος, η κακία κ.α. Αυτό γίνεται επειδή ο εγωισμός κυριεύει τους ανθρώπους. Ο ένας θέλει να είναι ανώτερος από τον άλλο. Παλαιότερα αυτό δεν συνέβαινε. Όλοι ήταν ίσοι και έδειχναν σεβασμό στις αξίες. Όταν κάποιος ήταν δυστυχισμένος οι φίλοι του τον στήριζαν και όταν ήταν ευτυχισμένος, χαίρονταν με την χαρά του. Αυτό πρέπει να γίνεται και σήμερα χωρίς να μπαίνει ανάμεσά μας το μίσος και ο εγωισμός. Έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις θα είναι καλύτερες.

Μαρία Μελιγγιώτη

Α΄ Γυμνασίου

Η φιλία αποτελεί τον πιο ιερό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων. Η αληθινή, η γνήσια φιλία είναι μια σχέση που οικοδομείται στη βάση του αλληλοσεβασμού, της ειλικρίνειας , της έλλειψης συμφερόντων και στην ανιδιοτελή προσφορά στον άλλο. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από έναν πραγματικό φίλο, γιατί αυτός θα μας συμπαρασταθεί στις κακές στιγμές και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες. Αυτός είναι που θα χαρεί μαζί μας στην επιτυχία μας, χωρίς να νιώσει φθόνο ή ζήλια.

Σήμερα, όμως, είναι σπάνια η γνήσια και ειλικρινής φιλία.

Πίσω από την φιλία κρύβεται, ως επί το πλείστον, η ιδιοτέλεια, το άμεσο ή το απώτερο συμφέρον, το κέρδος. Έτσι διαλύεται, εφόσον δεν στηρίζεται σε γερές βάσεις. Απόδειξη αυτού είναι το ότι οι άνθρωποι, σήμερα, έχουν ελάχιστους φίλους αλλά πολλούς γνωστούς. Η εποχή μας αντιμάχεται την φιλία. Κι όμως, οι άνθρωποι στα χρόνια που ζούμε έχουν πολύ περισσότερη ανάγκη από την ψυχική αυτή επαφή όσο σε καμία άλλη περίοδο.

Εύη Βαρδάκα

Α΄ Γυμνασίου

Πολύ συχνά διατυπώνουμε την άποψη ότι οι αξίες διέρχονται στις μέρες μας κρίση. Κάτι ανάλογο μοιάζει και πιστεύει για τη φιλία και ο Σωκράτης μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Που οφείλεται, κατά την γνώμη σας, η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν ότι στην εποχή τους φθείρονται οι αξίες, ενώ παλιότερα περιβάλλονταν με σεβασμό;

Η φιλία από την αρχαιότητα ήταν πολύ σημαντική. Δυστυχώς όμως με την πάροδο των χρόνων έχει χάσει την αγνότητα της. Ανάμεσα της έχουν μπει ανούσια πράγματα.

Σήμερα ανάμεσα στους ανθρώπους υπάρχει ο ανταγωνισμός, η ζήλια και ο φθόνος. Καθημερινά οι άνθρωποι σκέφτονται πως θα κάνουν κακό ο ένας στον άλλο, τι θα κάνουν ώστε να ξεπεράσουν τον άλλον και πως θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα και άλλα υλικά αγαθά. Αντίθετα από παλιά που οι άνθρωποι φερόντουσαν με σεβασμό, αγάπη και καλοσύνη ο ένας στον άλλον. Ήταν δίπλα και στην χαρά και στην λύπη και όποτε δυσκολεύονταν. Επίσης, είχαν καλή, αλλά μερικές φορές και όχι τόσο καλή σχέση με όλους. Άλλοι γνωρίζονταν περισσότερο και λιγότερο, αλλά όλοι μεταξύ τους. Δυστυχώς ούτε αυτό δεν υπάρχει σήμερα. Οι άνθρωποι είναι πιο «κλειστοί».

Όλα αυτά πιστεύω πως φταίνε που σήμερα η φιλία έχει χάσει την σοβαρότητα αλλά και την αξία της

Βαρβάρα Μούλια

Α΄  Γυμνασίου

 

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών. Οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία στα υλικά αγαθά και στο κέρδος. Γι’ αυτό και στις σχέσεις τους τις κατευθύνει το συμφέρον κι όχι η ειλικρίνεια και η αγάπη. Επιλέγουν τους φίλους τους όχι με κριτήριο τον χαρακτήρα αλλά την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση. Έτσι όμως δεν μπορεί να υπάρχει γνήσια και ανιδιοτελής φιλία. Οι άνθρωποι γίνονται καχύποπτοι και εμπιστεύονται δύσκολα τους συνανθρώπους τους. Φοβούνται ότι οι άλλοι μπορεί να τους εκμεταλλευτούν κι έτσι κλείνονται στον εαυτό τους. Γι’ αυτό και η φιλία στις μέρες μας γίνεται ένα σπάνιο αλλά πολύτιμο αγαθό.

Σταύρου Βάσω

Α΄Γυμνασίου

Την σημερινή εποχή όλοι οι άνθρωποι ζουν σε πολυκατοικίες και πολύ σπάνια σε μονοκατοικίες έτσι καταλήγουν να μην ξέρουν αυτόν που μένει από πάνω ή από κάτω τους με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος. Παλιά ο φόβος δεν υπήρχε καθώς όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Σήμερα με την γρήγορη ανάπτυξή της τεχνολογίας οι άνθρωποι νομίζουν ότι έτσι εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, όμως έτσι απομακρύνονται από το περιβάλλον και από όλους τους άλλους και μένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους. Τα πολλά χρόνια επίσης υπήρχε πολύ ελεύθερος χρόνος καθώς τώρα οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις μεγαλύτερες αξίες είναι η φιλία. Όλοι πιστεύω μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που διέρχονται σήμερα οι αξίες και αν όχι όλοι τότε σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς. Πάντως αξίζει μια προσπάθεια.

Σωτηρία Γκίνου

Α΄ Γυμνασίου