Δουρούτη, Ιωάννινα  | τηλ.: 2651 085174 gymnasiogenesis@gmail.com
Δουρούτη, Ιωάννινα  | τηλ.: 2651 085174
 gymnasiogenesis@gmail.com

Οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, ενημερώθηκαν από τον Χρήστο Τσιούρη και την Ανθή Δούπη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Σοβαρά Προβλήματα Όρασης «ΗΡΑ» για την Παγκόσμια ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» που έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Η ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» είναι μια σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Οι μαθητές μας έκαναν ερωτήσεις και για λίγη ώρα «στερήθηκαν» την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση, κλείνοντας τα μάτια τους με φουλάρια. Στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στο ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης. Με το Λευκό Μπαστούνι προσπάθησαν να ανιχνεύσουν το δρόμο, να βρουν και να παρακάμψουν εμπόδια και να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το Λευκό Μπαστούνι αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό. Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του, καθώς σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η παρουσία του Λευκού Μπαστουνιού στην καθημερινή ζωή της πόλης σημαίνει πρόοδο συμμετοχής των ευαίσθητων αυτών ανθρώπων στη ζωή και ευαισθησία όλης της κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ίσα δικαιώματα και απόλυτη ανάγκη συμμετοχής σε όλες τις πτυχές της ζωής.